Atentie, se fac concedieri!

Postat la noiembrie 14, 2012 de ThePMJournal

9:00 AM. Cel mai „placut” mod de a-ti incepe ziua de lucru este sa primesti urmatorul email socant:  „Actionarii companiei au decis demisia a 109 angajati (adica aproape toti angajatii). Conducerea companiei va face tot posibilul ca sa gaseasca solutii si oportunitati de angajare pentru angajatii care au fost concediati„. Si asta a fost toata povestea companiei noastre mama. 

-Nu va faceti griji! ni se spune.

-Semnati ca ati luat la cunostinta in legatura cu demisia colectiva.

-Nu vom mai fi colegi, nu? intreaba, sub forma de gluma, unul din membri echipei subcontractate.

-Niciodata nu am fost colegi! raspunde trist unul din angajatii nostri care abia se angajase de cateva luni.

Project Managerul echipei de dezvoltare parea foarte ingrijorat. Il iau deoparte si il linistesc printr-o explicatie pe care nici eu nu o cred:

Nu stii ca asa se procedeaza si in alte companii care fac outsourcing? Noi vom fi preluati de F-Startup. Ne mutam pe alt centru de cost…

Este mai mult decat evident ca suntem in rahat pana peste cap, insa incerc sa imi calmez oamenii:

-Soarta companiei noatre depinde acum numai de noi. Daca noi mergem bine, vom putem salva totul!

-Banuiesc ca esti constient ca nu numai de noi depinde totul… Chiar daca noi ne facem treaba bine, succesul depinde si de cei de la marketing si vanzari! imi reaminteste unul din arhitectii echipei de dezvoltare.

Am dat din cap trist in semn de aprobare, gandidu-ma la echipa „teribila” de Experti in Marketing si Sales, proaspat angajata de CEO.

Stirea concedierii colective a fost dezastruoasa: cu totii am simtit ca pe „corabia” noastra explodase un butoi cu pulbere. Conflictele au izbucnit subit. Unul dintre cei mai experimentati arhitecti subcontractati, auzind de vestea cea mare, nu isi mai facuse aparitia la servici. Initial a lasat o nota managerului lui ca vrea sa lucreze de acasa pentru ca s-a imbolnavit. Inevitabil l-am intrebat pe managerul lui: „-Ori e bolnav, ori lucreaza?” 

In urmatoarele zile, situatia lui s-a lamurit… omul nu mai voia sa lucreze pentru noi, deoarece avusese o altercatie copilareasca unul din sefii echipei de R&D, asa numitul „Rege”. Este primul „pirat” din gasca noastra care se revolta si pleaca. Motivul pentru care isi daduse demisia fusese copilaresc. Imaginati-va doi oameni maturi intre 35-40 ani, care se cearta ca doi copii pe codul sursa: „Nu eu am scris asta!„, „Cum nu ai scris asta, daca a fost comitat de tine acum o luna?!„. Inainte ca situatia sa degenereze intr-o bataie zdravana, i-am despartit cu forta. Unul din ei s-a imbolnavit subit, de nervi, a plecat acasa si de atunci plecat a ramas. Oamenii l-au acuzat pe „Rege” pentru ca pierdusem un bun camarad, insa pierderea fusese cauzata de situatia generala tensionata din companie.

Tragand linie, la finalul acestei povesti, compania mama a fost declarata falimentara, iar F-Startup, fara sustinerea financiara din partea companiei mama, a ramas pe cont propriu.

Citeste mai departe: Pregatirea de lansare.

Anterior: Cine sunt Expertii?

Recomandari: Noi suntem pirati.

Fii primul care comenteaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *